torsdag 6 januari 2011

Låt mig presentera: La Befana

Idag firade vi la Befana här i Italien, dvs trettondedag jul. Jag vet inte om det är vi svenskar som blandar ihop saker och ting men här hänger man upp en strumpa vid öppna spisen natten till Trettondedag jul, och inte på julafton, så att LA BEFANA ska kunna klättra ner genom skorstenen och lämna en present; godis till snälla barn och kol till de barn som inte har varit snälla.. Numera kan man köpa godis som ser ut som kol. Andrea och jag köpte lite smågrejer och en karamell. Inte kol.

Så här ser la Befana ut..

Egentligen ska man lämna ett glas vin och en bit ost till la Befana. Jag tror att den svenska tomten också skulle vilja ha lite rödtjut istället för gammal gröt. Mmm, så italenskt. Älskart!
Om man har tur så städar hon också men det gjorde hon inte hos oss. Inte Andrea heller.

Ungefär så här säger legenden: Det sägs att de tre vise männen frågade la Befana om hon visste vart Jesus-barnet var. Hon visste inte men erbjöd dem att bo över i sitt välstädade och trevliga hus. Dagen därpå frågade männenom hon ville följa med och leta men hon avböjde för hon skulle städa (vilken dålig ursäkt..). När de hade gått ångrade hon sig och gick ut för att leta efter männen och Jesus men hittade dem inte och än idag flyger hon runt och letar efter Jesus-barnet. Snipp snapp snut. Förresten, tydligen hette Trettondedag jul just Epifaniadagen på svenska tidigare.

De här strumporna hade zia Ambra ordnat till Kristian och Ele. De innehåller godis.
Och som avslutning kommer här en liten sång som Kristian har lärt sig på dagis. Buona Befana på er!

La Befana vien di notte (La Befana kommer på natten)
Con le scarpe tutte rotte (Med trasiga skor)
Col cappello alla romana (med hatt som i Rom)
Viva, Viva La Befana! (leve leve La Befana)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar