tisdag 28 juni 2011

Skyddshelgon

San Marco, Sant' Elia, Sant' Antonio... Alla städer och byar i Italien, från Rom till minsta lilla bergsby, har sitt eget skyddshelgon som vakar över platsen och dess invånare. Varje helgon har sin egen dag, liksom vi har namnsdag så har de helgondag. Och idag firas just vår stads helgon San Pietro. Eller ska man vara petig så började festligheterna redan för ett par dagar sedan med stånd, tivoli och annat kommersiellt men det är just idag som det är La festa di San Pietro.
När solen börjar gå ner går en procession genom hela staden där utvalda gator är skrubbade och vackert pyntade med flaggspel och blommor. Kvinnorna kastar myntablad på gatorna så att hela staden doftar sweet och leder tankarna till eh.. Mojitos.
När man ser på processionen som sakta skrider genom byn med prästerna som mässar entonigt på sardiska och män och kvinnor som mumlar böner med böneband i händerna iförda vackra sardiska folkdräkter är det som att kastas flera hundra år tillbaka i tiden. Det är något uråldrigt över det hela, och vackert. Det riktiga Sardinien liksom.

Bilderna är från 2008 men det är same same.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar