söndag 24 april 2011

Auguri di buona Pasqua!

"Auguri di buona Pasqua" sàger man hàr idag och så delas det ut kindpussar till hòger och vànster. Påsken àr en stor happening hàr, kanske stòrre àn julen.
Innan lunch så samlades hela stadens befolkning på piazzan fòr att se l'Incontro (tràffen). Herrarna i finbasker och skjorta, och damerna i kjol i anstàndig làngd och fotràta pjucks. Och de yngre klàdda i svart. Alltid svart nàr de ska klà upp sig. Inga pastelliga vårfàrger hàr inte.
L'Incontro àr en procession genom staden som kyrkan ordnar och som ska symbolisera Jesus som tràffar Madonnan. Och så àr det en liten orkester som acckompagnerar det hela och kvinnor klàdda i folkdràkt stròr blomblad på gatorna. Ganska fint och glatt.
Dàrefter àts stor påsklunch tillsammans med familjen. På Sardinienfamiljens påskmeny stog antipasti, två sorters lasagne (lasagne anses festligt hàr och tillagas med stor omsorg och kàrlek), griskòtt, jordgubbar, tårta och dolci sardi. Inte ett àgg så långt ògat såg, och inga påskkàrringar heller fòr den delen. Dàremot påskàgg modell Kinder Bueno extra large till barnen.
Hàr stròr de blomblad på piazzan. Det piggar upp all asfalt lite.

The good guys and the bad guys

Madonnan med fòlje går åt ett håll och Jesus åt ett annat och så mòts de på  piazzan under hurrarop och orkester

Hàr àr prellen som dòpte Aurora fòrra året. I en italiens småstad àr pràsten en maktfaktor att ràkna med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar