onsdag 19 januari 2011

Il minestrone di Ambra - ma che buono!

Idag har jag fått en privat matlagningskurs av Ambra. Hon lagar mat som få och allt har hon lärt sig av sin mamma, som i sin tur lärt sig av sin mamma osv. Alla de där små trixen som gör att hon får till det och inte jag. Men jag har den goda viljan att lära mig. Piano, piano.

Idag lagdade vi en grönsakssoppa, på italienska heter det minestrone di verdure. En minestrone innehåller linser till skillnad från en minestrina.

Och så här gjorde vi:
Nedanstående ingredienser hade vi men det går bra att ta i princip vilka grönsaker som helst, bara du har bas-grönsakerna potatis, morötter, zucchini, lök och tomat. Ta det du har hemma helt enkelt (ärtor, blomkål, äggplanta. Beroende på säsong).
Antalet är ungefärligt.

3 stora potatisar
1 lök
3 zucchini
5 morötter
5 kronärtskockor
En burk hela tomater på burk (på sommaren är det godast med färska tomater)
4 dl gröna linser
2 buljongtärningar och ev. lite salt
ca 1½ l vatten
½ citron

  • Tärna alla grönsaker.
  • Kronärtskockorna kräver lite handarbete: Skär av stjälkarna och dra av de yttersta bladen. Skär av toppen så att det är ungefär 2 cm kvar från hjärtat, det ska se ut som en tät ros. Dela därefter hjärtat i fyra delar och skrapa bort håret. Lägg delarna i kallt vatten med citron (annars blir de svarta och det ser tråkigt ut).
  • Häll i alla tärnade grönsaker i en stor kastrull, ringla över rejält med olivolja, rör om och värm i fem minuter (inte hårdfräsa) på medelvärme. Häll i tomaterna och rör då och då. Skär under tiden i kronärtskockorsdelarna i tunna skivor direkt i kastrullen. 
  • Skölj linserna under rinnande vatten. 
  • Häll i kallt vatten i grönsaksblandningen och därefter linserna.
  • Tillsätt buljongtärningarna
  • Rör om hela härligheten, på med lock, koka upp och låt sen koka på svag värma i 1.45 h i ångkokare. I vanlig kastrull cirka 2 h. 
  • Smaka av och tillsätt salt om det behövs. 
  • Gnid händerna med lite citron för att få bort kronärtskocks-färg

För en äkta sardisk minestrone tillsätts också griskött naturligtvis. Men köttet ska förberedas vid sidan om och för det behöver du gå upp klockan sju prick för att hinna klart till lunch. Så vi hoppar det.

BUON APETITO!

Så här ska kronärtskockorna se ut...
..innan de skärs ner i kastrullen tillsammans med de andra grönsakerna. Det här är fina Ambra.

Här är vår testpanel. Kristian åt en hel tallrik soppa och konstaterade nöjt "Nu magen glad!". Kan man få bättre betyg?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar